• Hadj Visum

Betekenis van hadj: Geschiedenis, rituelen en meer

Nieuw bij hadj? Dit is alles wat je erover moet weten.
Artikel Samenvatting:
  • Van elke moslim wordt verwacht dat hij minstens één keer in zijn leven de hadj onderneemt, omdat het een van de Vijf Pilaren van de Islam is.
  • Hajj herdenkt de onwrikbare trouw en toewijding van de Profeet Ibrahim aan Allah.
  • Als het oprecht wordt gedaan en het wordt geaccepteerd door Allah, dan stelt de voltooiing van Hajj de pelgrims in staat om zichzelf te zuiveren van alle zonde.

Inleiding

Elk jaar gaan miljoenen moslims over de hele wereld op een heilige reis, een reis die geografische grenzen overschrijdt en hen verbindt met de essentie van hun geloof. Deze reis staat bekend als hadj, een van de Vijf Pilaren van de Islam, oftewel de verzameling kerngeloven en -praktijken van de Islam. Voor wie het niet weet: Hajj is meer dan een eenvoudige pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka, die wordt beschouwd als de geboorteplaats van de islam in Saoedi-Arabië. Het heeft een diepgaande spirituele en historische betekenis en vereist een grondige fysieke en spirituele voorbereiding. In deze uitgebreide gids duiken we in de betekenis van Hajj, verkennen we de betekenis, rituelen en de transformerende invloed die het heeft op het leven van pelgrims.


De betekenis van hadj begrijpen

Hajj is een spirituele pelgrimstocht die wordt uitgevoerd door moslims uit alle lagen van de bevolking. Het is een reis van toewijding, onderwerping en overgave aan de wil van Allah (God). Hajj betekent letterlijk “bedevaart” in het Arabisch.

Zoals gezegd is het een van de Vijf Pilaren van de Islam. Deze vijf pijlers bestaan uit het volgende:

  • Shahada (geloofsbelijdenis), een gereciteerde zin;
  • Salat (gebed), vijf keer per dag bij zonsopgang, ‘s middags, halverwege de middag, zonsondergang en na zonsondergang, met het gezicht in de richting van Mekka;
  • Zakat (aalmoezen) of het doneren van een vast deel van hun rijkdom aan de minder bedeelden;
  • Sawm (vasten) of het zich onthouden van eten en drinken tijdens de Ramadan of de negende maand van de Islamitische kalender; en tenslotte,
  • Hadj (bedevaart). Van elke moslim wordt verwacht dat hij of zij, mits hij of zij er fysiek en financieel toe in staat is, de heilige reis ten minste één keer in zijn of haar leven maakt. Moslims kunnen ook de kortere versie van Hajj uitvoeren, de Umrah-bedevaart, die op elk moment van het jaar kan worden gedaan, met uitzondering van het Hajj-seizoen.

Moslims geloven dat ze door hadj te ondernemen vergeving kunnen vragen en zichzelf kunnen zuiveren van zonde. Als dit met succes wordt gedaan en het wordt geaccepteerd door Allah, is het alsof ze herboren zijn zo puur als de dag dat ze geboren werden in de wereld. Als zij niet in staat zijn om de hadj te verrichten, mogen zij een andere moslim aanwijzen om als hun vervanger op bedevaart te gaan.


Geschiedenis van hadj

De betekenis van hadj en zijn spirituele betekenis is diep geworteld in zijn geschiedenis.

De rituelen van Hajj gaan terug tot de tijd van Profeet Ibrahim (ook bekend als Abraham) en zijn familie, waardoor het een herdenking is van hun standvastige geloof en onderwerping aan Allah. Door middel van hadj spelen gelovigen de ervaringen na van Profeet Ibrahim, zijn vrouw Hajar en hun zoon Isma’il, en bevestigen zij hun toewijding aan Allah en Zijn geboden.

Profeet Mohammed formaliseerde de hadj-rituelen tijdens zijn enige pelgrimstocht in het jaar 628 na Christus. De meeste rituelen draaien, zoals gezegd, om de volgende gevallen waarin Allah Ibrahim op de proef stelde.

Allah beval Ibrahim om zijn vrouw Hajar (ook bekend als Hagar of Hajirah) en hun zoon Isma’il (ook bekend als Ishamel) in de woestijn bij de Kaaba achter te laten. De Kaaba is het stenen bouwwerk in het midden van de Grote Moskee die bekend staat als al-Masjid al-Haram in Mekka. Het wordt beschouwd als het Huis van Allah, het heiligste heiligdom in de islam, en dient als het centrale punt waar moslims wereldwijd hun gebeden naartoe richten.

Toen Hajar en Isma’il zonder voedsel en water kwamen te zitten, zette Hajar Isma’il neer en rende de heuvels van Safa en Marwa op en neer om hulp te zoeken. In wanhoop schreeuwde ze het uit en een wonderbaarlijke bron, Zamzam genaamd, verscheen om hen te ondersteunen. Zamzam zou Mekka eeuwenlang tot een heilige en vereerde plaats maken.

Een ander voorbeeld in Ibrahims leven was toen Allah hem beval om Isma’il te offeren. Men gelooft dat Iblies (Satan) onderweg probeerde Ibrahiem te verleiden om Allah ongehoorzaam te zijn. Vandaag de dag staan er drie enorme pilaren in Jamarat, een woestijn buiten Mekka, die aangeven waar deze verleidingen plaatsvonden. Als Ibrahim probeert Isma’il te offeren, geeft Allah een ram om in plaats daarvan te offeren.


Hoe het hadj-seizoen wordt bepaald

Hajj-data worden jaarlijks vastgesteld op basis van de islamitische maankalender, ook bekend als de Hijri-kalender. Het is een Arabische kalender die bestaat uit 12 maanmaanden (Muḥarram, Ṣafar, Rabīʿ al-Awwal, Rabīʿ al-Thānī, Jumādā al-Awwal, Jumādā al-Thānī, Rajab, Shaʿbān, Ramaḍān, Shawwāl, Dhū al-Qaʿdah, en Dhū al-Ḥijjah) in een jaar van 354 of 355 dagen.

Het belangrijkste verschil tussen de Hijri-kalender en de Gregoriaanse kalender – die door andere delen van de wereld wordt gebruikt – is dat de Hijri-kalender gebaseerd is op de maan, terwijl de Gregoriaanse kalender gebaseerd is op de zon. Een nieuwe maan geeft het begin van elke Hijri-maand aan, terwijl een maansikkel het einde van de maand aangeeft.

Hajj vindt meestal plaats van de 8e tot de 12e dag van de islamitische maand Dhu al-Hijjah, de laatste maand van het jaar. Daarom verschillen de data van de hadj elk jaar een beetje, omdat ze afhangen van de waarneming van de maan en de maankalender. Traditioneel zijn er moslimautoriteiten die de nachtelijke hemel observeren om de maansikkel te zien en het einde van de maand aan te geven.

Zodra de hadj-datums bekend zijn gemaakt, beginnen de Saoedische autoriteiten en pelgrims over de hele wereld zich voor te bereiden om naar Mekka te reizen om de heilige rituelen uit te voeren.


Rituelen van hadj

Hajj bestaat uit een reeks rituelen die gedurende meerdere dagen tijdens het Hajj-seizoen worden uitgevoerd, elk met een eigen betekenis. Samen staan deze rituelen bekend als de vijf zuilen van Hajj:

  1. Ihram: De heilige staat van de bedevaart
    Ihram betekent een staat van toewijding en spirituele zuiverheid, waarin pelgrims zich onthouden van bepaalde handelingen, zoals het knippen van haar of nagels, het gebruik van parfums en het aangaan van ruzies of conflicten.Voordat zij de staat van Ihram betreden, reinigen pelgrims zichzelf door wudu (islamitische procedure voor het reinigen van delen van het lichaam) en de mannen dragen speciale witte gewaden, die gelijkheid en zuiverheid symboliseren.Mannen moeten het bovenste gewaad, de rida, en het onderste gewaad, de izar, dragen. Zij moeten zich hierin omkleden zodra zij door de miqat of meeqat (Dhul-Hulayfah, Dhat Irq, Qarn Al-Manazil, Yalamlam, of Juhfah) zijn gegaan en Ihram aannemen. De miqat zijn grenzen die, wanneer ze overschreden worden, de pelgrim verplichten om de staat van Ihram binnen te gaan.

    Vrouwen mogen hun gewone kleding blijven dragen zolang hun haar en lichaam bedekt zijn (met alleen het gezicht, handen en voeten bloot).

    Het aanbevolen schoeisel voor zowel mannen als vrouwen zijn sandalen of slippers.

  2. Tawaf: Omtrekken van de Kaaba
    Het volgende ritueel van Hajj is de Tawaf, waarbij je de Kaaba zeven keer tegen de klok in moet omtrekken of rondlopen. De Tawaf symboliseert de eenheid van de moslimgemeenschap en de eeuwige cyclus van toewijding aan Allah.
  3. Sa’i: De rituele wandeling tussen Safa en Marwa
    Eerder spraken we over het verhaal van Hajar die tussen de heuvels van Safa en Marwa liep op zoek naar voedsel en water voor haar en Isma’il. Ter ere van Hajar’s opoffering en inspanningen om water voor haar zoon te vinden, doen pelgrims aan Sa’i, oftewel zeven keer stevig wandelen tussen de heuvels van Safa en Marwa. Sa’i is een voorbeeld van volharding, geloof en de oneindige genade van Allah.
  4. Wuquf: Staan op Arafat
    De 9e dag van Dhu al-Hijjah markeert het hoogtepunt van Hajj, Wuquf, waarin pelgrims zich verzamelen op de vlakte van Arafat, in de buurt van Mekka. Wuquf symboliseert de Dag des Oordeels, waar pelgrims vergiffenis en genade zoeken bij Allah.
  5. Tawaf al-Ifadah: Return Circumambulation and Stoning of the Devil
    Het volgende ritueel van Hajj is de Tawaf al-Ifadah of de Return Circumambulation and Stoning of the Devil.Pelgrims keren terug naar de Kaaba om Tawaf al-Ifadah uit te voeren, gevolgd door de symbolische steniging van pilaren die Satans verleiding van Ibrahim voorstellen. Deze rituelen symboliseren de overwinning van het geloof op tegenslag en de afwijzing van het kwaad.


Veelgestelde vragen

Hoewel we de betekenis van Hajj, de geschiedenis, rituelen en nog veel meer hebben behandeld, zijn er misschien een paar elementen waar we niet in hebben kunnen duiken. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over hadj.

Wanneer is de hadj in 2024?

De hadj in 2024 zal naar verwachting plaatsvinden tussen 14 en 19 juni. Moslimpelgrims worden verwacht aan te komen op 9 mei, de eerste dag van Dhul Qaidah, de 11e islamitische maand.

Wie kan naar hadj gaan?

Het proces om elk jaar de pelgrims voor de hadj vast te stellen, omvat verschillende stappen en factoren:

  1. Quotasysteem: Elk land krijgt een specifiek quotum pelgrims toegewezen door de Saoedi-Arabische overheid, die toezicht houdt op de hadj-bedevaart. Deze quota zijn gebaseerd op de moslimbevolking van het land. In sommige moslimlanden wordt er geloot om deelnemers aan de hadj te selecteren. In niet-islamitische landen is het meestal wie het eerst komt, het eerst maalt.
  2. Selectie door de overheid: Regeringen van landen met een moslimmeerderheid houden meestal toezicht op het selectieproces. Ze kunnen verschillende methoden gebruiken, zoals loterijen, om de hadjslots eerlijk te verdelen onder de burgers die ervoor in aanmerking komen.
  3. Registratie: In aanmerking komende personen die de hadj willen verrichten, moeten zich registreren bij hun respectievelijke regeringsinstanties of erkende hadjbureaus. Registratie omvat gewoonlijk het verstrekken van persoonlijke informatie, documentatie en het betalen van vergoedingen.
  4. Criteria: Overheden kunnen prioriteit geven aan bepaalde categorieën personen, zoals mensen die voor het eerst op pelgrimstocht gaan, ouderen of mensen met gezondheidsproblemen. Ze kunnen ook rekening houden met factoren zoals eerdere hadj-deelname, sociaaleconomische status en bijdragen aan de gemeenschap.
  5. Goedkeuring van Saoedische autoriteiten: Na het selectieproces op nationaal niveau komt de uiteindelijke goedkeuring voor hadj-deelname van de Saoedi-Arabische overheid. Zij geven visa en andere noodzakelijke toestemmingen af voor pelgrims om het Koninkrijk binnen te komen en de pelgrimstocht uit te voeren.

Over het algemeen is het proces bedoeld om eerlijkheid, veiligheid en een goed beheer te garanderen van het grote aantal pelgrims dat elk jaar naar Mekka komt voor de hadj.

Betekent registreren op Nusuk dat ik geaccepteerd ben voor Hajj?

Nee. Registreren op

Nusuk

betekent niet dat je wordt toegelaten tot de hadj. Controleer of je een inwoner bent van de bediende landen op Nusuk voor 2024. Als je in aanmerking komt, kun je je via het platform registreren.

Eenmaal geregistreerd, kun je een

hadj-visum

via erkende dienstverleners die je kunnen helpen met de visumaanvraagprocedure. Het is aan het Ministerie van Umrah & Hajj om je Hajj-visum goed te keuren.

Hoeveel dagen duurt de hadj?

Hajj duurt meestal vijf dagen, van de 8e tot de 12e dag van de islamitische maand Dhu al-Hijjah, de laatste maand van het jaar. Hajj-data verschillen per jaar een beetje omdat ze afhangen van de waarneming van de maan en de maankalender.


Conclusie

In essentie gaat de betekenis van hadj verder dan een pelgrimstocht; het is een diepgaande spirituele reis die de kernprincipes van de islam heiligt: onderwerping, toewijding en eenheid.

Door de rituelen en symboliek brengt de hadj de pelgrims een diep gevoel van nederigheid, dankbaarheid en verbondenheid met geloofsgenoten bij. De betekenis van hadj dient als een herinnering aan de vergankelijke aard van het leven en de uiteindelijke terugkeer naar Allah. Als moslims deze heilige pelgrimstocht ondernemen, vervullen ze niet alleen een religieuze verplichting, maar ondergaan ze ook een transformerende ervaring die hun geloof verrijkt en hun band met het goddelijke versterkt.

Afbeelding door rawpixel.com op Freepik