- News
King Salman International Airport wordt ‘s werelds grootste in 2030
De internationale luchthaven King Salman beslaat 52 vierkante kilometer. Het is de bedoeling dat er in 2030 120 miljoen passagiers kunnen reizen.
Artikel Samenvatting:
- De internationale luchthaven King Salman van Saoedi-Arabië maakt zich op om in 2030 de grootste luchthaven ter wereld te zijn.
- De luchthaven heeft een oppervlakte van ongeveer 57 vierkante kilometer. Dit omvat zes parallelle start- en landingsbanen, luchthavenfaciliteiten, woon- en recreatiefaciliteiten en winkels.
- Er wordt verwacht dat het tegen 2030 tot 120 miljoen passagiers zal kunnen ontvangen en tegen 2050 185 miljoen passagiers, met een verwerkingscapaciteit voor 3,5 miljoen ton vracht tegen 2050.
- Saoedi-Arabië hoopt een LEED platina certificering te krijgen voor de duurzaamheid van het luchthavenproject, omdat het zal worden aangedreven door hernieuwbare energie.
De internationale luchthaven King Salman van Saoedi-Arabië moet in 2030 de grootste luchthaven ter wereld zijn.
Volgens het
Publiek Investeringsfonds
(PIF), een staatsinvesteringsfonds in Saoedi-Arabië, beslaat de luchthaven een oppervlakte van ongeveer 57 vierkante kilometer (22 vierkante mijl of 5.700 hectare).
PIF beschreef de luchthaven als een “aerotropool gecreëerd rond naadloze passagiersreizen, efficiënte operaties van wereldklasse en innovatie”.
Kroonprins Mohammed bin Salman kondigde de verbintenis aan op 28 november 2022.
De King Salman International Airport zal beschikken over zes parallelle start- en landingsbanen en 12 vierkante kilometer (4,63 vierkante mijl of 1.200 hectare) aan luchthavenfaciliteiten, woon- en recreatiefaciliteiten en winkels.
Er wordt verwacht dat het tegen 2050 tot 185 miljoen passagiers zal kunnen ontvangen en een verwerkingscapaciteit van 3,5 miljoen ton vracht zal hebben.
Er wordt
geschat
dat de kosten van het luchthavenproject meer dan SAR 187,5 biljoen (USD 50 miljard) bedragen.
Met de bouw van de luchthaven wil Saoedi-Arabië transport, handel en toerisme stimuleren.
toerisme
en de positie van Riyad als wereldwijd logistiek knooppunt verstevigen.
Duurzaamheid in gedachten
De Saoedische autoriteiten hopen op een LEED platinum certificering omdat de luchthaven is ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd, aangedreven door groene en hernieuwbare energie.
Het ontwerp en de bouw van de King Salman International Airport is in handen van Foster + Partners, een Brits architectuur- en ontwerpbureau.
LEED staat voor “Leadership in Energy and Environmental Design”, een systeem dat wordt gebruikt om groene gebouwen te beoordelen.
Het LEED-classificatiesysteem kijkt naar factoren zoals het verminderen van de bijdrage aan de wereldwijde klimaatverandering, het verbeteren van de individuele menselijke gezondheid, het beschermen en herstellen van waterbronnen, het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit en ecosysteemdiensten, het bevorderen van duurzame en regeneratieve materiaalcycli en het verbeteren van de levenskwaliteit van een gemeenschap.
Naast de duurzaamheidsinspanningen van de luchthaven zal het ook de architectuurstijl van Salmani dragen, die wordt gekenmerkt door een balans tussen verschillende elementen.
Riyad als machtseconomie
In lijn met Saoedi-Arabië’s Vision 2030 zal de opening van de King Salman International Airport Riyadh tot een van de tien grootste stedelijke economieën ter wereld maken.
Een ander doel van het King Salman International Airport project is om de bevolking van Riyad te laten groeien tot 15-20 miljoen in 2030.
Het zal naar verwachting jaarlijks 27 miljard SAR (7,1 miljard USD) bijdragen aan het niet-olie-BBP van Saoedi-Arabië en werkgelegenheid bieden aan 103.000 werknemers.
“Het is een economisch project met een dubbele economische waarde, dat weerklank zal vinden in alle steden van het Koninkrijk, aangezien vele onderzoeken de nauwe onderlinge afhankelijkheid tussen de diensten die luchthavens leveren en regionale ontwikkeling hebben bevestigd,” zei hij.
Dr. Abdullah bin Ahmed Al-Maghlouth, een lid van de Saudi Economic Association, vertelde
Arabisch Nieuws
“Hoe meer passagiers, vluchten en vrachtvervoer, hoe hoger het bruto binnenlands product, de lonen en de inkomens worden.”
“Ze stimuleren de groei van de stad, bouwen meer hotels en restaurants, bieden meer diensten en snel transport om bezoekers en toeristen tegemoet te komen.”
“Er wordt ook verwacht dat de bevolking van Riyad in 2030 de 15 miljoen zal overschrijden, en de stad heeft bewezen bezoekers en toeristen van over de hele wereld te kunnen aantrekken omdat het de thuisbasis is van de grootste entertainmentfestivals ter wereld.
Foto: X/Publiek Investeringsfonds (@PIF)