• News

Diensten voor ouderen uitgebreid in Makkah

Met deze nieuwe aanbiedingen zorgt de Saoedische overheid ervoor dat oudere en gehandicapte pelgrims hun bedevaartervaring in Makkah verrijken.
Artikel Samenvatting:
  • De Algemene Autoriteit voor de Zaken van de Grote Moskee heeft haar geïntegreerde diensten voor ouderen en gehandicapten die Makkah bezoeken uitgebreid.
  • Elektrische voertuigen, liften, bruggen en speciale gebedsruimtes zijn slechts enkele van de voorzieningen en vervoersopties die beschikbaar zijn om de toegankelijkheid, het comfort en het gemak te vergroten.

De Grote Moskee van Makkah heeft onlangs geïntroduceerd nieuwe geïntegreerde diensten voor oudere gelovigen geïntroduceerd.
Deze vormen de bredere strategie van de Algemene Autoriteit voor de Aangelegenheden van de Grote Moskee om te zorgen voor oudere bezoekers. Elektrische voertuigen en gebedsruimtes Deze nieuwe diensten bieden een scala aan hulp voor oudere gelovigen.
Er zijn bijvoorbeeld elektrische pendeldiensten beschikbaar op het oostelijke plein om ouderen van de Gazabrug naar de Al-Salamkelder te vervoeren.
Dit helpt hen specifiek bij het navigeren door het grote gebied van de moskee.
Daarnaast helpen grote elektrische voertuigen hen ook bij het doen van de Saa’i of de rituele wandeling tussen Safa en Marwah.
Pelgrims kunnen deze vooral vinden bij de Al-Marwah Trap en liften, de Al-Arqam Trap en liften, en de Al-Qarara Trap.
Op de tweede verdieping is personeel aanwezig om pelgrims te helpen bij het verrichten van de Saa’i.
Bovendien zijn er nu gebedsruimtes voor oudere en gehandicapte gelovigen.
Pelgrims kunnen deze gebedsruimtes vinden bij de King Fahd uitbreiding op de eerste verdieping, vlakbij Gates 91 en 64.
Het is belangrijk om te weten dat Gates 68 en 90 opritten en bewegwijzering hebben, waardoor ze toegankelijker zijn voor oudere pelgrims.
Eerder in september kondigde de Al-Madinah Region Development Authority de Madinah Busvoor pelgrims die de moskee van de Profeet bezoeken.

De ervaring van oudere pelgrims verrijken

Bovendien kunnen oudere gelovigen bruggen en liften gebruiken om hun voertuigen de moskee binnen te brengen.
Dit zijn de Ajyad, Al-Shobaika, Al-Arqam en Al-Marwah bruggen, de Al-Arqam lift en de Al-Salam kelder.
Bovendien zijn de hoofd- en binnendeuren van de Grote Moskee voorzien van brailleschrift om slechtzienden te helpen.
Vrijwilligers helpen ook oudere pelgrims door hen op rolstoelen te duwen bij de ingang van Bab e Ajyad en Bab e Safa.
Ondertussen zijn er ook paraplu’s beschikbaar voor ouderen en gehandicapten om zich te beschermen tegen de hitte van de zon tijdens de rondgang.
“Alle Hajj-medewerkers zijn toegewijd aan het dienen van de pelgrims … het is een eer die Saudi’s op alle niveaus met trots hoog houden,” zei Saad Jameel Al-Qurashi, een lokale eigenaar van een Hajj-agentschap.

Over de Tawqeer

Het doel van deze diensten is om de moskee toegankelijker en comfortabeler te maken voor oudere bezoekers.
De elektrische pendeldiensten maken bijvoorbeeld lange, vermoeiende wandelingen overbodig, zodat oudere gelovigen moeiteloos hun bestemming kunnen bereiken.
Ondertussen bieden de speciale gebedsruimtes een rustige en vredige ruimte, wat hun spirituele ervaring verbetert.
De toewijding van Saoedi-Arabië aan ouderenzorg gaat verder dan de Grote Moskee.
Het “Tawqeer” (Ouderenzorg) initiatief weerspiegelt deze toewijding.
Het Algemeen Presidium voor de Zaken van de Twee Heilige Moskeeën lanceerde de Tawqeer in oktober 2022.
Dit initiatief biedt verschillende diensten en programma’s die de levenskwaliteit van ouderen moeten verbeteren.
Deze diensten variëren van gezondheidszorg tot sociale activiteiten en zorgen voor uitgebreide zorg voor de oudere bevolking.

Verhoogde toegankelijkheid en comfort voor ouderen

In juni 2024 beweerden rapporten dat de Saoedische regering ervoor zorgde dat dat er diensten van topkwaliteit waren voor ouderen en gehandicapten.
Dit omvatte de levering van ziekenhuizen en gezondheidscentra om eerste hulp en medische noodhulp te bieden op heilige plaatsen.
Daarnaast zorgde de overheid ook voor de veiligheid van pelgrims met veiligheidsdiensten zoals crowd management en verkeerscontrolediensten.
Ondertussen helpen mobiele applicaties bezoekers de weg te wijzen en hen te voorzien van belangrijke informatie, zoals informatie voor noodsituaties. Foto: Saoedisch Persagentschap