• News

Bouw Jeddah Toren hervat na 7 jaar

Nu de bouw van de Jeddah Tower weer op schema ligt, wordt het een stralend middelpunt van de geplande Jeddah Economic City.
Artikel Samenvatting:
  • De bouw van de Jeddah Tower is officieel hervat na een onderbreking van zeven jaar.
  • Het is de bedoeling dat dit het hoogste bouwwerk ter wereld wordt, met een hoogte van 1000 meter overtreft het de Burj Khalifa in Dubai.
  • Na voltooiing is de opening gepland voor 2028.

Bouw van de Jeddah Toren, op die het hoogste gebouw ter wereld moet worden, is officieel hervat. Volgens de Jeddah Economic Company (JEC) is het project hervat en is het de bedoeling dat de toren in 2028 klaar is. Als hij klaar is, zal hij een indrukwekkende hoogte van 1.000 meter bereiken en daarmee de huidige recordhouder, de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai, overtreffen. Het toeval wil dat Adrian Smith, dezelfde ontwerper achter de Burj Khalifa, de Jeddah Tower heeft ontworpen.

Wat je kunt verwachten van de Jeddah Tower

Het Jeddah Tower-project begon in 2013 maar werd in 2018 stopgezet. Onlangs, op 2 oktober 2024, tekende de Saoedische regering een bouwovereenkomst met de Saoedische Binladin Group. De bouwovereenkomst heeft een waarde van SAR 7,2 miljard (USD 1,9 miljard). Tot nu toe hebben de bouwers voltooid. 63 van de 157 verdiepingen van de toren voltooid. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het project in 2020 klaar zou zijn. Jeddah Tower maakt deel uit van het bredere Vision 2030-initiatief, dat toerisme en entertainment in Saoedi-Arabië wil stimuleren. Specifiek zal het bevatten winkelcentra, luxe boetieks, tennisbanen, een Four Seasons hotel, eersteklas kantoorruimtes en luxe appartementen. Bovendien komt er ‘s werelds hoogste observatorium, op 644 meter (meer dan 2.000 voet). Dienovereenkomstig belooft het project een aanzienlijke economische impact, het creëren van banen en het aantrekken van toeristen naar de regio. Kingdom Holding Company (KHC), een belangrijke aandeelhouder van JEC, benadrukte het belang van het project in haar aankondiging op de markt. In lijn hiermee bevestigde haar CEO, ingenieur Talal Ibrahim Almaiman, de uitgifte van de aanbesteding voor de voltooiing van de toren.

Blik op de toekomst

Het ontwerp van de Jeddah Tower lijkt op een ontluikende plant, met een slanke glazen structuur en een driehoekige voetafdruk. Daarom moeten innovatieve constructietechnieken en materialen de stabiliteit en veiligheid van de toren garanderen. Op termijn zal het project binnen 42 maanden voltooid zijn, met een budget van interne financiering en bankfaciliteiten. De hervatting van het Jeddah Tower-project is een belangrijke mijlpaal voor de ambitieuze ontwikkelingsplannen van Saoedi-Arabië. De toren maakt deel uit van een economische ontwikkeling van $20 miljard in de buurt van de Rode Zee, de Jeddah Economic City. Uiteindelijk zal het bouwwerk een oppervlakte van 530.000 vierkante meter beslaan en dienen als middelpunt van de stad. Het plan is om de bouw van de toren af te ronden en officieel te openen in 2028.

De Jeddah Toren: nieuwe wereldstandaard zetten

Dit is een van de vele megaprojecten die worden uitgevoerd om Saoedi-Arabië te positioneren als wereldleider op het gebied van toerisme en entertainment. Deze omvatten de futuristische stad NEOM en entertainment-, sport- en kunsthoofdstad Qiddiya-stadom er maar een paar te noemen. Het Jeddah Tower-project heeft te kampen gehad met verschillende uitdagingen, waaronder financieringsbeperkingen en vertragingen. De recente overeenkomst met de Saoedische Binladin Group heeft echter de weg vrijgemaakt voor de voltooiing van het project. Verwacht wordt dat de bouw duizenden banen zal opleveren en de lokale economie een impuls zal geven. De Jeddah Tower wordt een mijlpaal in de stad Jeddah en biedt een adembenemend uitzicht en ongeëvenaarde luxe. De voltooiing van de toren zal een nieuw tijdperk inluiden in de wolkenkrabberbouw en een nieuwe standaard zetten voor hoogte en design. Het project toont de toewijding van Saoedi-Arabië aan innovatie en ontwikkeling en benadrukt het potentieel van het land als wereldleider op het gebied van architectuur en techniek.

Foto: X