• News

Stad Riyad uitgeroepen tot Arabische milieuhoofdstad

Terwijl Riyad vooruitgang boekt met zijn verschillende milieu-initiatieven, boekt het vooruitgang in de richting van een groenere metropool.
Artikel Samenvatting:
  • Tijdens de 35e sessie van de Raad van Arabische ministers verantwoordelijk voor het milieu (CAMRE) werd Riyad uitgeroepen tot Arabische milieuhoofdstad.
  • Het Riyadh Green initiatief is een van de giga-projecten van het koninkrijk. Het heeft als doel om 7,5 miljoen bomen te planten in de hele stad en de groenbedekking te verhogen van 1,5 procent naar 9 procent.

Riyad heeft de naam Arabische milieuhoofdstad. Dat is geen verrassing met zijn indrukwekkende groene initiatieven. De Raad van Arabische ministers verantwoordelijk voor het milieu (CAMRE) kondigde het nieuws aan tijdens hun 35e sessie. Het ministerie van Milieu, Water en Landbouw werkte samen met de Arabische Liga om leiders van Arabische landen bijeen te brengen. De CAMRE richt zich op het bevorderen van samenwerking tussen Arabische landen om milieukwesties aan te pakken. Ze ontwikkelen beleid en strategieën om duurzame ontwikkeling te bevorderen en het milieubewustzijn en -onderwijs te verbeteren. Bovendien implementeert de CAMRE regionale en internationale milieuovereenkomsten, zodat de regio eensgezind is in haar milieubeschermingsaanpak.

Toegewijd aan het bestrijden van milieu-uitdagingen

Tijdens de sessie sprak minister Abdulrahman Al-Fadhli over de toewijding van het koninkrijk om zijn Vision 2030-doelstellingen te bereiken. Er werd ook gesproken over onderwerpen als biodiversiteit, klimaatverandering en samenwerking om internationale overeenkomsten uit te voeren. “We zetten ons in voor de bestrijding van milieuproblemen en hopen dat de resultaten van deze sessie internationale steun zullen opleveren voor het herstel van aangetast land en het vergroten van de veerkracht bij droogte,” zei hij. De minister benadrukte ook het belang van teamwerk van Arabische landen en internationale organisaties om ecologische duurzaamheid te bereiken. In december zal Riyad als gastheer optreden voor de Conferentie van de Partijen (COP16) bij het VN-Verdrag ter Bestrijding van Woestijnvorming. Bovendien benadrukte hij het belang van samenwerking tussen de overheid en de private sector voor een succesvolle conferentie. Ibrahim Thiaw, de uitvoerend secretaris van het VN-Verdrag ter Bestrijding van Woestijnvorming, wees op de watercrisis in de regio. Hij wees erop dat de regio slechts 2 procent van alle hernieuwbare waterbronnen ter wereld bezit. Daardoor is het een van de regio’s die het meest te lijden hebben onder woestijnvorming en droogte. Hij riep leiders op om te investeren in landherstel om de regio te versterken tegen toekomstige droogtes om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen.

Op weg naar een groener Riyad

Riyad ligt op schema met de doelstelling van het Riyadh Green initiatief om 7,5 miljoen bomen te planten in de stad. Het initiatief heeft ook als doel om de groenbedekking te verhogen van 1,5 procent naar 9 procent. Daarnaast wordt er ook naar gestreefd om de groene ruimte per hoofd van de bevolking 16 keer zo groot te maken, van 1,7 vierkante meter naar 28 vierkante meter. Het Riyadh Green initiatief is slechts een van de vier giga-projecten van het koninkrijk die Koning Salman bin Abdulaziz in 2019 aankondigde. Deze andere projecten zijn het King Salman Park, de Sportboulevard en Riyadh Art. Het Koning Salmanpark wordt het grootste stadspark ter wereld. Het megapark zal een oppervlakte hebben van meer dan 11 vierkante kilometer aan groene gebieden zoals bossen, tuinen en weiden. De Sportboulevard is een futuristische stedelijke omgeving van 135 kilometer langs de Prins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Road. Aan de andere kant zal Riyadh Art meer dan 1.000 kunstwerken en oriëntatiepunten laten zien, gemaakt door lokale en internationale kunstenaars. Bewoners en bezoekers kunnen deze kunstwerken zien in openbare gebieden zoals woonwijken, tuinen, parken en busstations. Naast het Riyadh Green Initiative heeft ook het Saudi Green Initiative bijgedragen aan een groener Saudi-Arabië. Sinds de lancering in 2021 heeft het bijvoorbeeld geplant meer dan 95 miljoen bomen geplant in het hele koninkrijk. Het heeft tot doel de groene bedekking te vergroten, de koolstofuitstoot te verminderen en de biodiversiteit te verbeteren.

Foto door Qays AbduRahman op Unsplash